· 

How To: houten vloer maken van Sculpey

Heeft jouw miniatuurproject een houten vloer nodig? In dit artikel leg ik uit hoe ik de "houten" vloer voor mijn The Sorcerer's Apprentice diorama heb gemaakt.

Wat heb je nodig?

  • Boetseermassa, ik heb zelf Super Sculpey Medium Blend gebruikt. Een andere polymeerklei of moddeling putty kan ook
  • Een hobbymesje
  • Een latje of liniaal om afstand te meten.
  • Een klein borsteltje of kwast met wat hardere haren
  • Primer, verf en washes

Stap 1: boetseermassa voorbereiden

Verzamel alle benodigde spullen en bereid de boetseermassa, in dit geval de Super Sculpey, voor. Dat wil zeggen, kneed tot je een soepel geheel hebt waar je goed mee kunt werken.  Rol de Sculpey tot een plak en snijd deze op maat voor je vloer. Maak de plak niet te dun. Dunne stukken kunnen breekbaar zijn na het bakken. (lees altijd de aanwijzingen op de verpakking voor het bakken)

 

Tip: werk op een stuk bakpapier, zo houd je je werkoppervlak schoon en kan je 'vloer' meteen de oven in als je klaar bent.

Stap 2: de vloerplanken maken

Bepaal hoe breed je de planken van je vloer wilt maken en snijd met een mesje een kleine groef in het oppervlak. Dit hoeft maar heel oppervlakkig, maar moet wel goed zichtbaar zijn. Gebruik een klein latje of liniaal om steeds de juiste afstand te meten.

 

Vergeet ook niet ook kleine dwarsstreepjes te zetten waar de afzonderlijke planken ophouden. Laat deze verspringen zoals bij een echte vloer.

Stap 3: houtstructuur maken

Pak je grove borsteltje of kwast en veeg deze in de lengte over de vloerplanken. Je zult nu lichte streepjes zien ontstaan. Hoe harder je drukt hoe dieper de 'nerf' word. Pas deze techniek toe tot je tevreden bent met de houtstructuur van je vloer.

Hierna kan de Sculpey worden afgebakken.

 

Tip: Maak ook wat kleine putjes in de vloer, dit geeft een een verweerd effect.

Stap 4: primer aanbrengen

Ter voorbereiding op het schilderen is het van belang dat je primer aanbrengt zodat de verf goed hecht. Zorg dat je vloer, nadat hij afgebakken is, eerst goed is afgekoeld voor je primer aanbrengt.

 

Je kan de vloer primen voorafgaand of nadat hij op je scenery onderdeel is bevestigd. Kijk wat het meest handig is voor jouw project.

Stap 5: schilderen

Schilder je vloer in de kleuren die je wenst. Begin met een goede basecoat en drybrush daarna met een lichtere kleur over de planken om de houtstructuur eruit te laten springen.

Breng washes/inkt aan om meer diepte te geven aan de planken.

 

Je kunt je vloer mat laten of zelfs een laagje gloss vernis aanbrengen wanneer je het effect van een afgelakte vloer wilt bereiken.

Klaar! 

Je kunt de rest van je diorama of scenery onderdeel nu verder gaan aankleden.

 

Veel Hobbyplezier!

 

- Martine, MarTiny Creations

Reactie schrijven

Commentaren: 0