· 

Making of: The Sorcerer's Apprentice Diorama

Een jaarlijkse hobby uitdaging

Ieder jaar wordt er in oktober in Veldhoven een fantastisch tweedaags modelbouw spektakel georganiseerd: de Scale Model Challenge. Sinds we dit evenement hebben ontdekt heb ik (Martine) er een eigen challenge van gemaakt om steeds een leuk project deel te laten nemen in de wedstrijd. Diorama's zijn daarbij de favoriete categorie.

 

Vorig jaar hebben we hebben we ons The Hobbit: Barrels out of Bond diorama gebouwd. Dit jaar weer een fantasy thema met The Sorcerer's Apprentice. (foto's eindresultaat onderaan de pagina)

De Wedstrijd was dit jaar wederom goed bezocht met in totaal 1.831 deelnemers in diverse categorieën.

 

Ons diorama stond bij categorie 11: fantasy figures in diorama's.

 

Waarom vindt ik diorama's zo leuk? Omdat je een groter geheel met meerdere onderdelen kunt bouwen wat een verhaal verteld, en je je fantasie volledig de vrije loop kunt laten. Je bouwt het vanuit niets op.


The making of

Stap 1: het idee bedenken

Ik was al wat langer aan het brainstormen over wat ik dit jaar zou gaan bouwen voor het diorama. Magie vind ik een leuk onderwerp om mee te spelen en besloot uiteindelijk om mijn eigen versie van The Sorcerer's Apprentice te maken. Het idee was een tovenaarsleerling die zelf begint te experimenteren met magie en wanneer het net uit de hand begint te lopen komt de tovenares weer binnen. "Get an apprentice they said..."

Na een aantal grove schetsen had ik een idee wat ik wilde gaan bouwen en welke materialen ik nodig zou hebben.

 

Stap 2: alle ontwerpen maken/verzamelen:

Toen het thema duidelijk was, begon de zoektocht naar goede ontwerpen om 3D te printen. Er is enorm veel op internet te vinden. Dingen die ik niet kon vinden heb ik zelf ontworpen en 3D-getekend. Af en toe laadde ik alle ontwerpen in ons printprogramma in om te bekijken of het goed bij elkaar paste.

 

Stap 3: printen maar!

Ik had een flinke verzameling ontwerpen die geprint moesten worden. Deze moesten uiteraard ook eerst printklaar gemaakt worden door supports toe te voegen. Alle ontwerpen, op de kozijnen na, zijn met de Formlabs Form2 in Clear Resin geprint. De kozijnen zijn met de Ultimaker 2 geprint. Wanneer alles geprint was, moet het uiteraard ook schoongemaakt worden en de Resin met UV-licht verder worden uitgehard.

Stap 4: de character figuren schilderen

Aangezien de tovenares en de leerling de hoofdrol spelen in het diorama wilde ik hen het eerste geschilderd hebben. De rest van het diorama is dan hierop af te stemmen. 

 

Ik zet de figuren met dubbelzijdige tape vast op een klein potje zodat ik niet per ongelijk het schilderwerk aanraak wanneer dit nog niet droog is. Daarnaast is het een stuk makkelijker vasthouden op deze manier.

Stap 5: de kamer base bouwen

Uitgaande van mijn eerste schetsen had ik ongeveer de vorm in mijn hoofd die de kamer, waarin dit verhaal zich afspeelt, moest worden. Op grond hiervan heb ik een papieren versie gemaakt van deze kamer en uitgeprobeerd hoe de meubels het beste geplaatst konden worden. Nadat ik tevreden was over de vorm ben ik de echte kamer gaan bouwen van polystyreen.

Het raamkozijn heb ik van te voren geschilderd en van plexiglas voorzien. Hierna is het vastgelijmd op het polystyreen van de muren.

 

Er moest ook nog een vloer gemaakt worden. Deze heb ik van Super Sculpey gemaakt en op het diorama vastgelijmd. Meer info over hoe je een soortgelijke vloer maakt lees je hier: How To: houten vloer maken van Sculpey.

 

Er waren nog duidelijk een aantal naden/gaten te zien, deze heb ik met acryl putty opgevuld en later opgeschuurd.

Stap 6: schuren, stucwerk, schilderen

Allereerst moest de acryl putty die gebruikt was om de naden op de vullen wat geschuurd worden zodat het mooi glad werd. Vervolgens heb ik met dezelfde acryl putty en een stukje spons een grof stucwerk effect op de muren gemaakt. Meer over dit proces lees je hier: How to: grof stucwerk in miniatuur.

 

De muren zijn vervolgens afgeplakt zodat ik de vloer van primer en verf kon voorzien. Toen dit alles droog was heb ik de vloer en kozijnen afgeplakt zodat de muren geprimed en gekleurd konden worden. Voor de muur heb ik zelf een kleur gemixt van Vallejo White en Bone White om een off-white kleur te krijgen, en dit op de muren en plafond ge-airbrushed. Na het verfwerk kon de maskingtape van de vloer en kozijnen worden verwijderd en begint het steeds meer op een echte kamer te lijken!

Stap 7: het dak

De bovenkant van het dak is grijs geschilderd en het schuin aflopende dak is voorzien van dakpannen.

 

Hiervoor zijn houten vierkantjes gebruikt die eerst een laag zwarte primer hebben gekregen en vervolgens in een terracotta kleur zijn geschilderd.

 

Ze zijn in versprongen verband bevestigd zoals dakpannen in het echt ook vaak zijn.

Stap 8: het meubilair schilderen

Alle onderdelen hebben eerst een laag zwarte primer gekregen. Voor onderdelen die doorschijnend moesten blijven, zoals de potionflesjes op het kastje, heb ik liquid masking gebruikt. Dit kan als een soort verf worden aangebracht en kan na het primen als een velletje met een pincet verwijderd worden. Handig!

Natuurlijk ook even een test hoe het geschilderde meubilair eruit ziet in de kamer.

Stap 9: de overige details schilderen en toevoegen aan het meubilair

In deze stap ben ik bezig geweest met miniatuur kastinrichting zoals boeken, beelden, kristallen en schaaltjes te schilderen. Ook heb ik van papier miniatuur scrolls gemaakt. Hoe ik dat heb gedaan lees je hier: How To: miniatuur scrolls maken.

Toen alles beschilderd was is de miniatuur kastinrichting op zijn plaats bevestigd.

Ook het magic font, de flameskull en de flying snake familiar werden hier beschilderd.

Stap 10: het LEDje en de laatste puntjes op de i

Voordat we alle details op het diorama konden bevestigen moest er eerst nog een gat in de vloer worden geboord voor het LEDje. Na even een korte test kon het diorama op zijn sokkel worden bevestigd. De sokkel is met de Ultimaker2 geprint en is aan de onderkant hol zodat het batterijpack voor het LEDje mooi weggewerkt kon worden.

Hierna heb ik nog een klein houten lijstje om de kamer gemaakt zodat het er mooi afgewerkt uitziet. Even een elastiekje erom om alles goed op zijn plaats te houden tot de lijm droog is.

Om de buitenkant wat verder aan te kleden is er modelklimplant toegevoegd. Dit is ook een goede truc op hoeken weg te werken die misschien niet zo mooi gelukt zijn ;).

Toen was het tijd om alle meubels, details en figuren te bevestigen in het diorama.

 

Als allerlaatste nog het titelplaatje voor op de voorkant van het diorama. Het plaatje hebben we in Resin uitgeprint en beschilderd. Een titelplaatje is niet noodzakelijk, maar kan net wat meer verhaal meegeven aan je diorama.

Het eindresultaat

En toen was het klaar!

Dit keer gelukkig geen nachtwerk, maar mooi op tijd klaar voor de Scale Model Challenge. Het hele proces van ontwerpen tot bouwen tot de laatste puntjes op de i heeft ongeveer 3 weken geduurd.

Ik heb ontzettend veel plezier gehad met bouwen en heb weer een aantal nieuwe dingen uit kunnen proberen en leren. Tijdens de wedstrijd zijn we niet in de prijzen gevallen, maar ik ben dik tevreden dat ik weer een leuke aanvulling op mijn creatieve verzameling heb.

 

Hieronder de foto's van het eindresultaat.

- Martine, MarTiny Creations

Reactie schrijven

Commentaren: 0