· 

How To: grof stucwerk in miniatuur

Heb je een diorama of scenery onderdeel waar je eens wat anders wilt dan de veelgebruikte baksteen muren? In dit artikel leg ik uit hoe je heel gemakkelijk je miniatuur muren kunt voorzien van grof stucwerk dat lijkt op Spachtelputz zoals we dat in het echt kennen.

Wat heb je nodig:

  • je miniatuur muur ;)
  • Acryl Plastic Putty (bijvoorbeeld Vallejo)
  • stukje spons
  • pincet

Stap 1: de muur voorbereiden

Zorg dat de muur die je van 'stucwerk' wilt voorzien goed voorbereid is door eventuele naden te dichten. Dit kan met dezelfde putty die je voor het stucwerk gaat gebruiken. Laat dit wel goed uitharden voordat je verder werkt!

Haal hierna oneffenheden weg met schuurpapier of een mesje.

Plak onderdelen waar geen acryl putty op geknoeid mag worden af met masking tape.

 

Stap 2: stucen maar!

Tip: doe eerst een teststukje 'stucen' voor je aan je echte muur gaat beginnen. Zo kun je even oefenen en zie je gelijk of het effect is wat je zoekt voor je uiteindelijke muur.

 

Verdeel wat acryl putty over de muur en verdeel het verder door met het sponsje te deppen. De Vallejo Acryl Plastic Putty zit in een handige tube waardoor dit goed te doseren is.

 

Gebruik de pincet om het stukje spons goed vast te kunnen houden, zo kun je ook de kleine hoekjes goed bereiken.

 

 

Het deppen met het sponsje zorgt ervoor dat de korrelige structuur van het stucwerk ontstaat. Hoe grover de spons, hoe grover het stucwerk. Speel hier wat mee tot je tevreden bent over de structuur van de muur. Je kunt zelfs verschil in grofheid bereiken door het stukje spons fijn te knijpen of juist los te laten in de greep van de pincet.

 

Tip: Werk niet in te grote stukken tegelijk, zo voorkom je dat de putty al op begint te drogen voordat je alles hebt kunnen deppen met het sponsje.

 

Laat het geheel goed drogen voordat je verder werkt aan de rest van je scenery stuk. Zo voorkom je dat er stof o.i.d. in het 'stucwerk' blijft hangen.

 

Stap 3: beschilder je muur (optioneel)

De acryl putty die ik gebruikte vond ik net wat te wit voor mijn diorama. Ik heb er dus voor gekozen om de muren te verven, maar dit hoeft uiteraard niet.

Kijk wat het beste past voor jouw diorama of scenery stuk.

 

Klaar!

Zo simpel is het om een miniatuur muur te stucen.

 

Veel Hobbyplezier!

- Martine, MarTiny Creations

Reactie schrijven

Commentaren: 0