· 

Review: Studio XL Everlasting Wet Palette van Redgrass Games

MarTiny Creations - Everlasting Wet Palette
MarTiny Creations - Everlasting Wet Palette

De perfecte hulp bij je schilderwerk!

Zoek je een goed wet palette om je te helpen bij je schilderwerk? Dan is de Studio XL Everlasting Wet Palette van Redgrass Games echt een aanrader!
In deze review vertel ik wat meer over dit product, het gebruik ervan, geef ik plus- en minpunten en mijn eindoordeel.

 

Wat is een wet palette?

Allereerst is het natuurlijk handig om te weten wat een wet palette precies is. We kennen immers allemaal de standaard 'droge' paletten waar je je verf op kan mengen en verdunnen die in allerlei vormen en maten te verkrijgen zijn. Een wet palette bestaat uit een ondiepe bak met een sponsachtig materiaal erin, deze wordt gevuld met water tot de spons verzadigd is. Hierop komt vervolgens een speciaal vel papier waar je de verf op kunt aanbrengen zoals je op een normaal palette zou doen. Het grote voordeel is echter dat de verf voor langere tijd vloeibaar en verdund blijft en je dus veel makkelijker kunt werken en je verf kunt mengen. Ideaal voor schilderstechnieken waarbij veel mengwerk komt kijken. Ben je even klaar met schilderwerk of las je een pauze in? Geen probleem, deksel op de wet palette en de verf blijft nog dagen vloeibaar en stabiel.

 

MarTiny Creations - Everlasting Wet Palette
MarTiny Creations - Everlasting Wet Palette

Everlasting Wet Palette van Redgrass Games

Redgrass Games heeft op dit moment 2 maten van de Everlasting Wet palette uitgebracht: de Painter en de Studio XL.

Het verschil tussen beiden palettes zit hem in de afmeting. Zo is de Painter versie 15x20cm en de Studio XL 20x30cm. Daarnaast is de kleur van het deksel verschillend, die van de Painter is oranje en van de Studio XL blauw. Verder zijn beide palettes hetzelfde en worden met dezelfde accessoires geleverd. 

Deze review is gebaseerd op de Studio XL Everlasting Wet Palette. Ik heb bewust voor de grote variant gekozen omdat ik graag een groot schilder oppervlak heb waar ik veel kleuren tegelijk op kwijt kan. De XL variant is wat afmeting betreft vergelijkbaar met een A4-tje. Heb je wat minder ruimte op je bureau, dan is de kleinere versie wellicht handiger.

 

Wat krijg je bij de Studio XL Everlasting Wet Palette geleverd?

De wet palette komt zeer compleet in een nette verpakking en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • 1x De Studio XL Everlasting Wet Palette (bestaande uit de deksel en bodem met magneten in de zijkant om het Wavy Accessoire te bevestigen)
 • 2x de hydratatie foam pad (heb je nog meer oppervlak nodig? Leg de 2e foam pad in de deksel voor een dubbele wet palette)
 • 50 vellen hydratatiepapier (voldoende om een tijdje mee vooruit te kunnen)
 • 1x Wavy Accessoire (met magneten aan de zijkant te bevestigen, handig voor inks en zeer verdunde verven, ook handig als penseelhouder)
 • 1x elastieken band om het palette goed mee af te sluiten wanneer dit vervoerd moet worden.

Voor welke verf is de Everlasting Wet Palette geschikt?

Deze Wet Palette is ontworpen voor gebruik met acrylverf. Zelf heb ik er al diverse soorten acrylverf op gebruikt zoals: Citadel, Vallejo, Scale Color 75 en Green Stuff World, met goed resultaat.

MarTiny Creations - Wet Pallet gebruiksklaar maken
MarTiny Creations - Wet Pallet gebruiksklaar maken

De wet palette in gebruik nemen

Het Everlasting Wet Palette klaarmaken voor gebruik is super makkelijk. Op de doos zijn hiervoor instructies te vinden en daarnaast heeft Redgrass Games hier ook filmpjes voor gemaakt die op Youtube te vinden zijn. 

 

De stappen zijn simpel: 1: Leg een foam pad in de bodem van de palette 2: voeg vervolgens koud water toe tot deze verzadigd is. Het water mag niet hoger komen dan de foam pad. Wanneer je op de pad drukt moet er een kleine film van water zichtbaar zijn. 3: plaats het hydratatiepapier en strijk dit voorzichtig glad. Let op dat maar 1 zijde van het papier nat wordt. 4: klaar voor gebruik!

 

Tip: Bij het eerste gebruik van de palette kan het even duren voordat de foam pad verzadigd is met water. Geef dit even tijd. Je ziet op de foam pad donkergrijze vlekken ontstaan op de plaatsen die verzadigd zijn. Voeg waar nodig meer water toe en wacht tot de hele pad er zo uitziet voordat je het papier erop legt.

 

Even pauze nodig of stoppen met schilderen?

Wanneer je stopt met schilderwerk sluit je gemakkelijk het palette af met de bijbehorende deksel. Druk deze wel even goed aan. Je verf blijft op die manier tot wel dagen lang houdbaar, ja echt! Ik was echt verbaasd dat dagen later de verf nog steeds vloeibaar was.

 

Plus en minpunten

Hier mijn bevindingen nadat ik de Studio XL Everlasting Wet Palette al een tijdje in gebruik heb:

 

Pluspunten:

+ De verf blijft goed vloeibaar en droogt niet snel uit wat ontzettend fijn werkt. Geen tijd meer kwijt aan het steeds aanvullen van verf omdat de oude al opgedroogd is.

+ Verf blijft tot dagenlang houdbaar/vloeibaar in de afgesloten palette.

+ Makkelijk af te sluiten en op te bergen als je stopt en snel weer in gebruik te nemen als je verder wil werken.

+ Geen muffe geur uit de palette, zelfs na dagenlang afgesloten te zijn geweest.

+ Het hydratatiepapier voorkomt 'bleeding' waardoor kleuren niet ongewenst in elkaar overlopen.

+ Je kunt rustig de tijd nemen voor de wat gevorderde blending technieken omdat de verf mooi vloeibaar blijft.

+ De foam pad en hydratatiepapier blijven mooi vlak op de bodem liggen.

+ Makkelijk in onderhoud, makkelijk schoon te maken.

+ Genoeg vellen hydratatiepapier meegeleverd om een tijd mee vooruit te kunnen.

+ Groot werkoppervlak

+ Accessoires en hydratatiepapier makkelijk bij te bestellen.

+ De kwaliteit van het product is hoog en is zeer duurzaam.

 

Minpunten:

- De aanschafprijs is redelijk hoog (€49,90 voor de Studio XL en €39,90 voor de Painter ) maar naar mijn inziens zeker waard gezien de kwaliteit en duurzaamheid van het product.

- Je hebt wel wat ruimte nodig op je werkoppervlak voor de Studio XL Palette, heb je minder ruimte dan is de kleinere palette een betere optie.

 

Aandachtspunten die ik heb opgemerkt:

 • Zorg dat de foam pad goed met water verzadigd blijft, wanneer je lang achtereen aan het werk bent en de palette dus open hebt kan er wat water verdampen. Zeker als de omgevingstemperatuur warm is. Vul wat water aan als je merkt dat de verf minder vloeibaar blijft.
 • Bij één van mijn verfjes (zwarte airbursh verf) heb ik gemerkt dat het ging schiften, dus dat het pigment en het medium ging scheiden. Waarschijnlijk omdat deze verf van zichzelf al vrij dun was. Dit is iets om rekening mee te houden maar was over het algemeen geen groot probleem.
 • Wanneer je de wet palette voor langere tijd niet gaat gebruiken zou ik aanraden om de foam pad te laten opdrogen alvorens je de palette opbergt. De foam is schimmelwerend, maar zo voorkom je dat er onverhoopt toch iets zou ontstaan. Schrik niet, de foam pad wordt heel hard wanneer het volledig is opgedroogd, maar wordt weer helemaal zacht zodra er weer water wordt toegevoegd.

Mijn eindoordeel:

Voeger heb ik meerdere malen geprobeerd zelf een wet palette te maken met een tupperware bakje, spons en bakpapier maar dit werkte natuurlijk voor geen meter. Verder heb ik altijd met een gewoon palette gewerkt wat op zich redelijk ging, maar nu ik de Everlasting Wet Palette een tijdje in gebruik heb denk ik, hoe kon ik ooit zonder!

Het werkt zo ontzettend fijn. Ik ben geen tijd meer kwijt met continue verf aanvullen omdat de oude is opgedroogd, maar kan lekker in één moeite door. Ook voor het blenden van verf werkt het heel makkelijk. Je hoeft niet meer met paint retarder of verdunner aan de slag, want het lukt nu ook gewoon met water. Even stoppen met schilderen? Hup de deksel erop en op een later moment weer makkelijk verder waar je gebleven was.

Ik ben zeer tevreden over de kwaliteit en het gebruiksgemak van de Studio XL Everlasting Wet Palette, en of je nu een beginnende of gevorderde painter bent, ik raad hem zeker aan!

 

Waar vindt je de Everlasting Wet Palettes en accessoires?

Mijn Studio XL Everlasting Wet Palette heb ik aangeschaft bij Scenery Workshop. Hier is ook de kleinere variant, de Painter Everlasting Wet Palette te vinden evenals extra accessoires en navullingen.

 

Veel Hobbyplezier!

 

- Martine, MarTiny Creations

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  pepsminisandmore (woensdag, 20 mei 2020 15:45)

  hartstikke bedankt voor de ze review! erg duidelijk geschreven.

 • #2

  Jeannette (donderdag, 02 juli 2020 15:03)

  Ik gebruik sinds een half jaar deze Wet Palette maat XL. Heb gemerkt dat mijn acrylverf (merk Golden Open) de volgende dag, één grote waterige plas is geworden. Ik heb echt niet te veel water in mijn palet gedaan en erop gelet dat het papier er goed inlag en de bovenkant droog bleef. Alles eruit gehaald en de foampad nog wat minder nat gemaakt (ik dacht dat het daaraan lag). Maar helaas, weer hetzelfde resultaat. Wat doe ik verkeerd? Of ligt het aan het merk van de acrylverf.

 • #3

  MarTiny Creations (donderdag, 02 juli 2020 20:33)

  @Jeannette, acrylverf kan inderdaad soms waterig worden in de wet palette. Dat heb ik zelf ook meegemaakt. De acrylverf kan namelijk gaan schiften (medium en pigment scheiden van elkaar) doordat er meer water bij komt. Of het aan het merk ligt durf ik niet te zeggen, ik heb het met diverse merken acrylverf meegemaakt. Wel merk ik dat sommige kleuren zoals metallic er gevoeliger voor zijn. Misschien het proberen waard om te kijken bij welke kleuren het gebeurt en van deze minder in de palette doen, en bij elke keer schilderen verversen? Succes en veel plezier met schilderen!
  - MarTiny Creations