· 

Making of Fallout 4 Diorma: Nuclear Wasteland

Mijn hobby challenge van 2019

In het voorlaatste weekend van oktober 2019 was het weer zover! Het jaarlijkse hobbyfestijn, de Scale Model Challenge te Veldhoven. Twee dagen vol modelhobby en de jaarlijkse wedstrijd. Zoals voorgaande jaren was dat natuurlijk het perfecte excuus om weer een diorama te bouwen. Als thema/inspiratie koos ik één van onze favoriete spellen: Fallout 4. In dit blog nemen we een kijkje in de making of en het eindresultaat van het Nuclear Wasteland diorama.

Hoewel ik eerder dan voorgaande jaren was begonnen met mijn diorama bouwen voor de SMC was het toch nog een race tegen de klok om de deadline te halen, maar zoals altijd heb ik er enorm veel plezier aan.

 

Eerst foto's van het complete diorama en daarna vertel ik wat meer over het making of proces.

Wat voor diorama moet het gaan worden?

 

Dat is elke keer de grote vraag. Wat gaan we maken?

Na een hoop brainstormen en wat rondstruinen op het internet werd de beslissing genomen om een Fallout 4 diorama te maken. Eén van onze favoriete spellen met genoeg mogelijkheden voor gave scenes om na te maken en ook een ruim aanbod aan 3D-ontwerpen beschikbaar. Het Red Rocket Station is een iconische plek in Fallout 4, dus besloot ik daarmee aan de slag te gaan. Eerst maar eens een grove schets (meesterwerk, haha) gemaakt om een idee te krijgen van hoe ik het ongeveer wilde hebben.

Printen maar!

 

Eerst alle 3D-ontwerpen die ik wilde gebruiken bij elkaar zoeken, sorteren, aanpassen waar nodig en voorbereiden op het printen. Een hele klus op zich.

 

Voor dit diorama moesten bijna alle onderdelen 3D-geprint worden. Printrondes van gemiddeld 15 uur waren niet ongewoon. Veel hebben we in resin geprint aangezien dat het fijnste detail weergeeft. Maar bijvoorbeeld de muren van het gebouw zijn met filament geprint.

 

Na het printen moeten alle prints natuurlijk ook nog schoongemaakt worden zodat er geen flashing meer aan zit wat met schilderen in de weg zit. Daar ben ik ook wel een dag mee zoet geweest.

 

Het Red Rocket gebouw maken

 

Voor het grootste onderdeel van het diorama, het gebouw zelf zijn diverse technieken bij elkaar gebruikt. De hoeken zijn in resin geprint, de muren met filament en een tussenmuur en de bodem zijn van foamboard gemaakt.

 

Foamboard is een fantastisch modelbouw materiaal. Zo kon ik er perfect de kleine tegeltjes en stoeptegels in uitsnijden.

 

De binnenmuren zijn ingesmeerd met putty om een soort verweerde betonlook te creëren en de juiste structuur voor het schilderwerk te geven.

Primed and ready

 

Het was inmiddels donderdagochtend toen alle onderdelen klaar waren om geprimed te worden. Er moest flink vaart worden gemaakt met het schilderwerk en het grondwerk van het diorama. Nog 2 dagen de tijd!

 

Ook de mdf plaat waarop het diorama gebouwd zou worden kreeg zijn primer en werd een gipsen plaat gegoten om later de weg delen van te maken.

Grondwerk

 

Na een dag flink doorwerken was ik gelukkig goed opgeschoten en begon het diorama vorm te krijgen. Het gebouw en daksteun waren bevestigd op de bodemplaat. En met de gipsen plaat die ik eerder die dag had gegoten kon ik donderdagavond de weg maken voor op het diorama.

 

Ook werd een eerste laag modelzand aangebracht. Toen begon het al echt ergens op te lijken. 

Na een nachtje drogen konden er meer details aan het diorama worden toegevoegd. Onderdelen als de trash piles, vangrail en de Pulowski Shelter werden bevestigd en aangevuld met modelzand om het goed aan te laten sluiten bij de rest van de bodem.

 

Voor het modelzand heb ik diorama series terrains: Dark Earth van AK Interactive gebruikt. Dit geeft direct een kleur aan het geheel, is makkelijk te verwerken en heeft een mooie structuur.


Nuka Cola anyone?

 

Wie de Fallout franchise kent, kent ongetwijfeld ook het virtuele frisdrankje Nuka Cola. De iconische frisdrankautomaat en flesjes mochten natuurlijk niet ontbreken op het diorama. 

 

Er kwam nog heel wat kijken bij het maken van de minuscule flesjes. Eerst heb ik een paar flesjes, van maar liefst 5mm hoog, 3D-geprint. Om de flesjes zo echt mogelijk te laten lijken wilde ik ze met de hand gieten van gekleurde resin. Hiervoor moest eerst een siliconen mal van de flesjes worden gegoten.

Toen de mal klaar was voor gebruik heb ik cola kleurige resin gemixt en hierin gegoten. Ik heb UV-resin van Padico gebruikt, heel makkelijk in gebruik. Het lukte goed om de piepkleine flesjes te gieten. Klaar voor in de Nuka Cola automaat en verspreid over het diorama. Er was wel een pincet nodig om ze te kunnen hanteren.

Nuka Cola Quantum

 

Naast de gewone Nuka Cola mocht natuurlijk de Quantum variant niet ontbreken. Fallout spelers zijn welbekend met de blauw gloeiende, radioactieve cola in het spel.

 

Om zelf Nuka Cola Quantum na te bootsen heb ik UV-resin gemixt met blauw glow in te dark pigment en in dezelfde mal gegoten. En zie hier, een bijna echt Nuka Cola Quantum flesje.

Laatste puntjes op de i

 

Het kostte de hele nacht van vrijdag op zaterdag doorwerken om alles af te krijgen. Wel met heel veel plezier. Al het schilderwerk klaar, alles bevestigd. Toen alleen nog wat puntjes op de i door het toevoegen van wat modelgras en struikjes en wat weathering met diverse Vallejo Pigments. Als ik meer tijd had gehad had ik uiteraard nog van alles willen toevoegen en uitwerken, maar voor de 3 dagen waarin ik uiteindelijk alles heb gebouwd/geschilderd ben ik zelf prima tevreden met het resultaat. Ook dit jaar weer nieuwe dingen geleerd en uitgeprobeerd met dit diorama.

 

Het geheel was klaar voor de Scale Model Challenge, hup naar de SMC! Waar ook dit jaar weer ontzettend veel mooie creaties te bewonderen waren. Niet in de prijzen gevallen, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik heb wederom genoten van dit jaarlijks terugkerende hobbyproject.

Wat zal het volgend jaar gaan worden......?

Gebruikte materialen:

3D-printen:

Overig bouwmateriaal:

Primer:

Verf:

Grondwerk:

Weathering:

Nuka Cola Flesjes:

 

Formlabs Form 2 (Clear Resin) en Ultimaker 2 (zwart PLA)

Foamboard, plasticard, gips, MDF

Chaos Black (GW)

Citadel (GW), Vallejo Game Air, Scale 75

Diorams Series Terrains: Dark Earth (AK Interactive)

Vallejo Pigments

Mal: Additie Siliconen Helder 25 (Siliconesandmore).

Flesjes gieten: UV-resin en pigment (Padico), glow in the dark pigment blauw


Scale Model Challenge 2019 en World Model Expo 2020

Meer informatie over de Scale Model Challenge is te vinden op: www.scalemodelchallenge.com

In 2020 is er geen SMC, in plaats daarvan is er begin juli de World Model Expo: www.wme2020.com

In 2021 zal er wel weer een Scale Model Challenge plaatsvinden.

 

- Martine, MarTiny Creations

Reactie schrijven

Commentaren: 0